Friday, 1 February 2013

Ubah Scroll Bar Jadi Cantik


Assalamualaikum semua. Lamanya tak update blog ni.. Hari ni jom kita belajar macam mana nak buat scroll bar jadi cantik. Tahu tak scroll bar tu apa? Ni lah dia....

Yang warna biru tulah scroll bar.

1.  Pergi ke Template > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates.
2.  Tekan "Ctrl + F" dan search kod ni.
]]></b:skin>
3. Kalau dah jumpa, copy dan paste kod ni di atas kod tadi.
::-webkit-scrollbar {height:12px;width: 12px;background: #ffffff;}::-webkit-scrollbar-thumb {background-color: #ff3399;-moz-border-radius: 10px;border-radius: 10px;border: 1px solid #ffffff;
4. Kalau dah, adjustkan ikut citarasa masing-masing.
  • Biru : warna background scroll bar.
  • Pink : warna scroll bar
  • Hijau : warna border scroll bar
Kalau nak tengok kod warna KLIK SINI. Selamat Mencuba dan Semoga Berjaya!

4 comments :

Nurmujahidah Ismail said...

hari tu awak singgah blog saya,,, hari ni baru berkesempatan singgah bals,, kih3,, tq sangat k,, follow here :D

Balqis Azzahra Shamsul Anuar said...

Sama-sama..^-^

myra zainudin said...

tick expand widget template tuh kat mne

Balqis Azzahra Shamsul Anuar said...

myra zainudin : yg tu utk template lama, skrg dah tak payah buat tu lagi..