Tuesday, 27 November 2012

Tolak Yang Biasa, Tambah Yang Baik


Assalamualaikum semua.  Apa khabar?  Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat. Post kali ni memang ada banyak kaitan dengan rutin harian.  Nak tahu?  Hari ni saya nak kongsi dengan pembaca semua tentang perkara yang mesti dihindari dan perkara yang mesti dilakukan dalam kehidupan sehari-hari.
TOLAK : Bangun pagi bermalas-malasan sambil berdialog, "Alamak...nak pergi sekolah la pulak! Hari-hari buat benda yang sama..hmph!
TAMBAH : Celik mata terus berdoa, "Ya Allah, hari ni, lihatkanlah mataku kepada kebesaran-Mu, dengarkanlah telingaku kepada kalimah-Mu, ucapkanlah bibirku kepada memuji-Mu, indahkanlah perangaiku kepada apa yang Engkau perintahkan.
TOLAK : Berkhayal ketika dalam kelas sambil merungut dalam hati, "Bosan la cikgu ni. Meleweh macam mengejar penyu berlari!"
TAMBAH : Berwuduk sebelum masuk kelas dan berdoa, "A'uzubillah..jauhkanlah aku daripada gangguan syaitan yang terkutuk, penipuannya, bisikannya dan godaannya."
TOLAK : Bercerita dan bercakap kepada perkara-perkara yang tidak berfaedah sambil mengutuk. "Buruknya perangai..ikut kelakuan atok nenek dia la tu!"
TAMBAH : Banyakkan diam dan bercakap bila perlu sahaja di samping berdoa, "Ya Allah, dengan kasih sayang-Mu, perelokkanlah perangaiku dan orang di sampingku agar kami bersyukur dengan apa yang Engkau beri."
Selamat beramal !
SUMBER : GEN-Q

No comments :