Monday, 26 December 2016

Komik

Assalamualaikum semua..

-karya lama-

Hi my fellow readers! Guess who's back?? It's me, Balqis! SPM is over last month. The same thing goes to my meaningful and yet beautiful school life.. I miss my school :')
Fuhh it's been a year since my last post.. I'm glad to be back.. There's a lot of changes here.. I've changed my blog name to -> Be Extraordinary. Be Happy. <- Well, I want to make it longer but better not.. I've also changed my link to -> bblogbbalqis.blogspot.com <-
And one more thing, I'll be starting bahasakan diri as 'aku' so you will feel like reading my diary.. /diary lah sangatt/

Back to the topic, dah lama aku tinggalkan dunia melukis komik..
Rasa ingin kembali, tapi tak ada inspirasi. /haha that rhymes/ 

Tiba-tiba teringat, zaman aku darjah 5 dulu.. Aku ada satu buku tulis conteng2 yang aku lukis komik dalam tu.. Banyak cerita2 pendek macam komik 'Lawak Kampus' tuu.. Cerita is based on my life at school and many ideas from my bff, Farhah ;) /suka tak org credit kat dia haha/ Aku pass komik tu kat satu kelas dan semua orang pun baca.. Ramai kata best maklumlah budak2, mestilah kata best tapi hanya Allah je tahu lukisan aku buruk sangat masa tu xD

Part paling best, cikgu pun turut baca komik aku /aduhhhh/ 
Cikgu tu pun galakkan aku lukis komik tapi dia harap aku akan buat komik yang berfaedah.. macam zaman sekarang ni, kan banyak komik2 dakwah, kat fb, insta, tweet dll. 
Sejak dari tu, aku tanamkan niat nak jadi pelukis komik.. Sampai satu tahap tu, aku kumpul duit nak beli something yang aku tak ingat nama dia.. dia macam satu board elektronik yang sambung pada laptop dan boleh lukis atas tu.. /selalunya pelukis komik pro mesti ada benda ni/

Tapi tak kesampaian harapan aku nak beli benda tu huhu.. Lepas tu, aku pun beli banyak pensel melukis dari HB sampai ke 8B  /tapi sekarang dah hilang angkara adik2/ dan belajar lukis manga dari youtube.. /gigih betul masa tu/ Allahu, bila aku boleh dapat balik semangat waja tu..

And yeah, sekarang ada beberapa orang kawan aku start tanya, "Weh, bila nak buat komik kau?"
Susah nak jawab.. bukan apa, tak tahu nak buat cerita apa, lagipun skill melukis aku bukannya hebat sangat nak buat komik huhu.. Insyaallah, jika aku diberi kesempatan masa dan tenaga /dan duit kalau perlu haha/ aku akan cuba buat... tapi tak boleh nak janji, okay? Kalau ada, ada.. kalau tak ada, bukan rezeki lah namanya..

Sampai sekarang, aku tak berhenti melukis dan membaca komik haha /kaki komik M/.. aku suka conteng2 je pada buku tulis, mana2 ruang kosong kat buku, kat kertas exam.. /eh?/  Aku cuma perlukan semangat waja aku untuk melukis haha.. Doakan lah ya..

Rasanya setakat ni sahaja cerita aku hari ini.. hope that I'll cheer up your life today ;)
Doakan Balqis dapat 11 A+ untuk SPM 2016. Aminnn..
Wassalam.

Lots of love,
Balqis <3

2 comments :

Dr. Ummu Habibah said...

wahhhhh x sangka balqis... teruskan semangat waja awak dalam bidang lukisan... btw cerita kita lebih kurang sama... cuma x delah sampai cg pon baca.. just adik bradik n kwn2 yag terdekat... sama2 lah kita berdoa untuk keputusan yang bakal keluar dalam masa 2 bulan sahaja lagi niiiiii

Farhah Rusyda said...

Hahaha ok baru bacaa. Buat komik time darjah lima tu paling best ah haha. Pastu konon nak buat komik tajuk Super Bella tapi tak siap2 huehue