Saturday, 25 May 2013

Border Keliling Blog (Like Me)


Assalamualaikum semua. Hari ni saya nak ajar bloggers semua macam mana nak buat border keliling blog macam saya. Tuto ni request dari Wawa, dia tak tulis di tempat komen tapi dia cakap di sekolah je. Okey, tanpa membuat masa, jom belajar!

Inilah rupa border tu :

Cara membuatnya

1. Sign In > Edit HTML
2. Ctrl + F dan cari code ni :
Template biasa
.main-outer {
 Template classic
table style=
3. Lepas tu copy code ni :
border-top: 30px solid #D568FD;
border-left: 10px solid #D568FD;
border-right: 10px solid #D568FD;
border-bottom: 30px solid #D568FD;
background: #FFFFFF;
border-radius:10px; 
4. Paste code selepas code tadi.
5. Preview dan Save.

Nota
ABC : ketebalan border
ABC : solid / dotted / dashed
ABC : warna border. Code warna DI SINI.

Thanks to : The Tutobies

4 comments :

Zetty lalofaa suii said...

balqis,,check awk punya email kjp :3 betul x nie email awk? sbalqisazzahra@gmail.com
kita hantar email kat awk guna email cousin.btw,header tuh nak sama mcm tuh tau xD
-asma-

Zetty lalofaa suii said...

main-outer ?? x jumpa pon :3

Zetty lalofaa suii said...

dah jadi.btw,,awk ade skip 2 langkah sblom tuh.try awk check balik.hehe :)

Yuyu Wawa said...

thanks balqis.