Friday, 19 April 2013

Makan oh Makan


Assalamualaikum semua. Lama kan saya tak update blog. Terasa rindu dalam kalbu kepada blog ni. *ceewah, ayat sastera.* Bila tengok tajuk di atas tu, agak-agaknya apa yang nak saya cerita hari ni ek? Rasa nak tahu tak? Nak tak? Nak tak nak pun kena tahu. Benda ni sangat penting ketika kita makan. Cuba teka apa dia?

Dah tahu jawapannya? Jawapannya ialah adab. Mesti ada di kalangan pembaca yang kata macam ni  "apelah dia nih, ayat punya suspen tengok-tengok jawapannya adab jek!" Ada tak yang cakap ayat tu ataupun yang sama waktu dengannya, ada tak? Mesti ada ni. Cepat mengaku! Bergurau je.

Okeylah tanpa membuang masa, jom kita belajar adab makan, ataupun dikenali sebagai 'table manners'.

Milford Sound in New Zealand Mencuci tangan.
Milford Sound in New Zealand Membaca bismillah dan doa makan.
Milford Sound in New ZealandDigalakkan makan buah-buahan terlebih dahulu.

 Milford Sound in New Zealand   Mengambil makanan yang berhampiran terlebih dahulu

 Milford Sound in New Zealand   Minum air sebelum atau selepas makan
Milford Sound in New ZealandBerhenti makan apabila terasa kenyang.

   Milford Sound in New Zealand  Makan secara berjemaaah
 Milford Sound in New Zealand Membaca doa selepas makan


Milford Sound in New Zealand Nota hati
Catatan ini ringkas tetapi berguna. Insya-Allah ^_^

Milford Sound in New Zealand Hadis Of The Week
Nabi Muhammad berkata, Saling memberi hadiah di antara kamu, pasti kamu saling mencintai. -Direkod oleh Bukhari.

Sumber : Novel "Catatan Aktiviti Aisyah"


3 comments :

misz coklat said...

mecintai? typoo :b

Balqis Azzahra Shamsul Anuar said...

@misz coklat sorry tersalah taip. perkataan tu ialah mencintai. bukan bercinta mcm couple tu tapi mengeratkan silaturrahim di antara kawan ke, keluarga ke, macam tu lah.

misz coklat said...

haha,org taulah! TT_TT berceramah pulak diaa xD *joke*