Friday, 4 January 2013

Header Transparent Guna Microsoft Powerpoint


Assalamualaikum semua. Lama tak update blog. Yelah, waktu sekolah mana sempat nak update sebab banyak kerja sekolah. Ok lah, hari ni saya kongsi dengan pembaca cara-cara buat header transparent guna Microsoft Powerpoint. Senang je caranya. Tak payah nak beli Photoshop, tak payah nak install Photoscape, cuma guna Microsoft Powerpoint. Saya pun buat header pakai Powerpoint juga. Baiklah tanpa berbual panjang, jom kita buat!

Cara Buat Header

1.  Mula-mula buka Microsoft Powerpoint.

2. Cut Text Box yang ada kat slide tu.

3. Klik Insert > Clip Art dan masukkan gambar yang pembaca suka. Saya menggalakkan ambil gambar daripada Clip Art sebab kalau ambil daripada internet, kita kena transparentkan dia. Kan dah susah tu. Boleh juga ambil di website mycutegraphics.com

4. Masukkan Word Art atau Shape dan hiasan yang korang suka.

5. Tekan Ctrl + A

6.  Right Click pada header dan klik Save As Picture.

7.  Siap!! Senang kan?
                                        
Contoh yang saya buat



Tutorial ni kredit to Anis Syazwani. Kalau ada yang tak faham, tolong bagitau saya di kotak comment atau shoutbox ye. Kalau jadi, bagitau saya jugak tau. Selamat mencuba!

8 comments :

misz coklat said...

tak jadiii pon :'( dia x jadi PNG

Balqis Azzahra Shamsul Anuar said...

@misz coklat Kenapa tak jadi? Biasa kita buat okey jer, kalau nak kita buatkan, bagitau tau.

Own Tihah said...

Boleh tolong tak ? kita buat tak jadi la :(..

Balqis Azzahra Shamsul Anuar said...

@Own Tihah saya sedia membantu :)

DINI SHAHIRAH MOHD ZAMRI said...

BALQIS, KITA WAT PON X JADI

Balqis Azzahra Shamsul Anuar said...

@DINI SHAHIRAH MOHD ZAMRI kenapa tak jadi? masa awk buat tak jadi ke ataupun bila nak masukkan tak jadi?

Izzah Maisarah said...

macam mana nak ada Microsoft Powerpoint,ke semua computer ada? plzzz...

Balqis Azzahra said...

@Izzah Maisarah selalunya semua komputer ada..kalau tak de tu, kene beli software lps tu install..kalau nak saya buatkan, boleh je..